نخستین تمبر ایران، تمبر باقری

قدیمی‌ترین تمبر رسمیِ ایران، معروف به تمبر باقری، در روزگار پادشاهی ناصرالدین‌شاه قاجار و در سال ۱۲۴۷ه ش برابر با ۱۸۶۸ م منتشر شده‌ است. نقش این تمبر، شیر و خورشید است که درون دایره‌ای قرار گرفته و در چهارگوشهٔ آن بهای هر تمبر به فارسی درج شده‌است.

  نخستین تمبر ایران

از طراحان تمبر ایران باید به استاد محمد مهروان نگارگر و چهره ماندگار هنر ایران که از دهه چهل به ساخت تمبر های ایران پرداخته و ناصر گرجی اشاره کرد.

 

نخستین تمبر جهان، پنی سیاه

پنی سیاه (انگلیسی: Penny Black) شناخته شده به عنوان اولین تمبر پستی دنیا می‌باشد که در سیستم پست عمومی مورد استفاده قرار گرفت. پنی سیاه اولین مرتبه در بریتانیا و به تاریخ یکم می ۱۸۴۰ چاپ و در ششم می همان سال صادر شد.

  نخستین تمبر جهان

این تمبر منقش به نقش ملکه ویکتوریا بود و به دلیل اینکه اولین چاپ از سری آن دارای رنگ پیش‌زمینهٔ سیاه بود به پنی سیاه مشهور گشت.

 

نخستین تمبر ایران و جهان به صورت تمبر طلا و نقره

صنایع دستی پرنیا به عنوان تنها تولیدکننده تمبرهای طلا و نقره در ایران اقدام به تولید تمبرهای طلا و نقره ی نخستین تمبرهای ایران و جهان نمود. این تمبرهای داخل یک کتاب نفیس به دو زبان فارسی و انگلیسی قرار گرفته و در تیراژ محدود 250 قطعه و کلکسیونی تولید گردیده اند.

  p4

پِنیِ سیاه و تمبرِ باقری
نخستین تمبر جهان
و
نخستین تمبر ایران

 

تمبر پیوندگاهی برای بیان و ظهور نمادها و مفاهیم فرهنگی، هنری، تاریخی و ملی

تمبر در ایران و سایر کشورهای جهان، علاوه بر پرداخت هزینه‌ی پستی و کارکرد اقتصادی و تسهیل در حمل‌‍ونقل بسته های پستی، محملی درخور و جذاب برای بیان اندیشه‌های تاریخی، ملی، جهانی، انسانی، فرهنگی، هنری و ... شده است.

تمبر در طول عمر و حضور خود در جوامع و ملت‌های گوناگون، توانسته است به پیوندگاهی برای بیان و ظهور نمادها و مفاهیم فرهنگی و هنری مردم و کشورهای جهان تبدیل شود و علی‌رغم تحولات و فراز و نشیب‌های تاریخ معاصر جهان، همچنان علاوه بر استفاده در مسیر حمل‌ونقل، به مثابه ابزاری ماندگار در عرصه‌ی هنر و فرهنگ به کار گرفته شود و چهره و جلوه‌ای مانا از خود نمایان کند.